کلیسا

صومعه تاتِو در ارمنستان

موقعیت قرارگیری این بنا که از دو سمت با دیوارهای دفاعی و دو سمت دیگر از طریق دره‌ای با شیب تند احاطه شده سبب اهمیت آن بوده است.
تاریخ ساخت این بنا به قرن‌های نهم تا سیزدهم بازمی‌گردد و امروزه از طریق تله‌کابین به روستای halidzor متصل شده است. این تله‌کابین یکی از بزرگترین تله‌کابین‌های بدون توقف و دو کابینه‌ی دنیا محسوب می‌شود که طولی ۵.۷  کیلومتری دارد. استفاده از این تله‌کابین برای مردم محلی رایگان است ولی گردشگران مبلغی تقریبا معادل ۸ دلار را باید بپردازند تا مسافتی ۱۰ دقیقه‌ای را طی کنند. تله کابین فوق در کتاب گینس نیز ثبت شده است.


کلیسای نوراوانک در ارمنستان

«نوراوانک» یا کلیسای جدید، کلیسایی قرن سیزدهمی است که در ۱۲۲ کیلومتری ایروان و در نزدیکی رود «آماغو» قرار دارد.

 

کلیسای نوراوانگ در ایروان
تاریخ ساخت این بنا به سال ۱۲۰۵ برمی‌گردد که مجموعه‌ای شامل کلیسای «سنت کاراپت»، کلیسای کوچکتر «سنت گریگور» و تالار و همینطور کلیسای مادر مقدس یا «سنت آستاوات‌سیان» بوده است.
اطراف این مجموعه نیز دهکده‌های مسکونی وجود داشته که امروزه خرابه‌ای بیش نیستند.

کلیسای بزرگ سنت نینو در سیبو - فیلیپین

کلیسای جامع دل «سانتو نینو» یا فرزند مقدس در قرن شانزدهم میلادی (۱۵۶۵) بنا شده است.
کلیسای فوق سه بار در آتش سوخته و تخریب شده است. فلذا بنای فعلی آن حاصل سومین بازسازی کلی این کلیسا می‌باشد. بنای اخیر در سال ۱۷۳۵ به دستور نماینده دولت وقت اسپانیا از سنگ سخت ساخته شد. بعدها کتابخانه و صومعه‌ای نیز به این مجموعه افزوده شد.
در سال ۱۹۹۰ نیز مجموعه‌ای بدون سقف به نام مرکز زائران در جلوی این کلیسا بازگشایی شد.

کلیسای سن آگوستین در مانیل - فیلیپین

کلیسای «سن آگوستین» به عنوان کلیسای کاتولیک روم، تحت فرمان «سنت آگوستین» در بخش تاریخی مانیل یا اینتراموروس قرار دارد. در سال ۱۹۷۶ دولت فیلیپین این کلیسا را به عنوان محوطه تاریخی ملی معرفی کرده بود.

الگوی ساخت این کلیسا از معابدی که در مکزیک ساخته شده بود، برداشته شد و سرانجام ساخت آن در سال ۱۶۰۷ به اتمام رسید. نمای داخلی بسیار زیبای این کلیسا شامل نقاشی‌ها و تابلوهایی است که توسط دو ایتالیایی طراحی شده‌اند و نیز سفیدکاری‌ها و گچ‌کاری‌ها و آذین‌بندی‌های مجلل می‌شود.

کلیسای سنت مری در چنای - هند

کلیسای مریم مقدس به عنوان یکی از قدیمی‌ترین کلیساهای هند در نزدیکی قلعه سنت جورج قرار دارد. بعد از پایه‌گذاری شهر چنای (یا مَدرَس سابق) در سال ۱۶۳۹، به علت نیاز به محلی مذهبی برای اعضای کمپانی هند شرقی، ساخت کلیسای به نام «بانوی روز» در سال ۱۶۷۸ در این شهر آغاز شد.

ساخت این بنای عجیب و بسیار مستحکم دو سال طول کشید. پشت‌بام این مجموعه طوری طراحی و ساخته شده بود که در برابر بمب‌های آن زمان براحتی مقاومت می‌کرد. به همین دلیل چندین بار در جنگ‌های رخ داده در منطقه عنوان انبار سلاح و سربازخانه مورد استفاده قرار گرفت.

کلیسای جامع سن توم در چنای - هند

کلیسای جامع San Thome متعلق به کلیسای کاتولیک رم در شهر چنای هند است که در قرن شانزدهم بوسیله جهانگردان پرتغالی بر مزار منسوب به سنت توماس، یکی از حواریون عیسی مسیح، ساخته شده است.
در سال ۱۸۹۳ این کلیسا از نو و در شان کلیسای کاتولیک بوسیله‌ی بریتانیا ساخته شد. در معماری این بنای باشکوه از سبک نئوگوتیک قرن نوزدهم استفاده شده است.

کلیسای جامع سنت جونز در کلکته - هند

کلیسای سنت جونز، سومین کلیسای تاریخی شهر کلکته است که در سال ۱۷۸۴ در بخش شمال غربی «راج‌باوان» ساخته شد و امروزه یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های دیدنی‌های شهر نیز محسوب می‌شود. این کلیسای جامع اولین بنایی است که برای استفاده عموم در این شهر توسط کمپانی هندشرقی بنا نهاده شد.

بنای بزرگ و مربعی شکل کلیسا در زمینی که توسط مهاراجه‌ای به نام «نابو بهادر» اهدا شد و سنگ‌هایی که توسط دولت محلی هند تهیه گردیده، ساخته شده است. نمای داخلی آن نیز دارای پنجره‌های بلند و سنگ‌های بزرگ آبی رنگی است که ورود نور خورشید از این پنجره‌های رنگی نمایی زیبا به داخل آن می‌بخشد.

کلیسای جامع صوفیای مقدس در هاربین - چین

کلیسای جامع صوفیای مقدس، کلیسای ارتدکس روسی بوده است که تقریبا در مرکز ناحیه Daoli شهر هاربین قرار داشته و  یکی از زیباترین و باشکوه‌ترین بناهای هاربین محسوب می‌شود و جلوه‌ی خاصی به محیط اطراف خود بخشیده است.

ساخت این بنا در سال ۱۹۰۷ و بعد از اتمام ساخت خط راه‌آن سیبری آغاز شد. درحقیقت هدف روس‌ها از احداث این کلیسا، افزایش روحیه‌ی نظامیان روسی بود. در سال ۱۹۲۱ کلیسا دوباره بازسازی شده و به حیات خود در جامعه‌ی چند ملیتی هاربین ادامه داد تا اینکه در سال ۱۹۹۷ به موزه و گالری هنری، فرهنگی هاربین تغییر کاربری داد.

کلیسای جامع قلب مقدس در گوانگ‌ژو - چین

این کلیسا در ساحل شمالی رودخانه پرل یعنی قلب شهر قدیمی قرار گرفته است. ساخت این بنا را توسط فرانسویانی می‌دانند که طی جنگ تریاک (مابین چین و اروپایی‌ها) به منطقه آمده بودند.

در سال ۱۸۶۱ ساخت این بنا به دستور ناپلئون سوم شروع شده و بعد از ۲۵ سال در سال ۱۸۸۸ افتتاح گردید. به علت استفاده از سنگ گرانیت، ساخت این مجموعه پیچیده و دشوار بود و به کلی با از دست - بدون استفاده از هیچ ماشینی- بنا گردید.

کلیسای جامع نوتردام سایگون در هوشی مین - ویتنام

کلیسای جامع نوتردام سایگون در جنوب شهر هوشی‌مین قرار دارد که توسط فرانسویان و مابین سالهای ۱۸۶۳ تا ۱۸۸۰ ساخته شده و دارای دو برج ناقوس به ارتفاع ۵۸ متری است. تقریبا تمام مصالح استفاده شده در ساخت این کلیسا از فرانسه وارد شده و شالوده آن بسیار محکم پی‌ریزی شده است.

کلیسای نتردام در هوشی مین
در سال ۱۹۶۰ این کلیسا تحت عنوان کلیسای اصلی سایگون شناخته می‌شد. تا اینکه در سال ۱۹۶۲ به دستور پاپ ژان بیست و سوم به نام کلیسای جامع نوتردام سایگون تغییر نام داده شد.