سرای توپکاپی در استانبول

short description: 
سرای توپکاپی در استانبول یکی از بزرگترین و قدیمی‌ترین قصرهای دنیا، محل سکونت سلاطین عثمانی به مدت چهار قرن بوده است.
Body: 

«توپکاپی» بزرگترین قصر شهر استانبول است که به دستور سلطان محمدفاتح و طی شش سال ساخته شد و تا به امروز نیز سالم باقی مانده و به مدت ۴۰۰ سال محل سکونت پادشاهان و سلاطین عثمانی بوده است. امروزه این بنا به موزه‌ای توریستی تبدیل گشته و در سال ۱۹۸۵ نیز به فهرست میراث جهانی یونسکو وارد گردیده است.

این مجموعه بزرگ پس از فتح قسطنطنیه (استانبول فعلی) در سال ۱۴۵۳ میلادی توسط سلطان محمد فاتح و در راستای تعیین این شهر به عنوان پایتخت امپراطوری عثمانی به دستور وی ساخته شد. البته بعدها در دوره سلاطین بعدی قسمت‌های دیگری به بنای اصلی کاخ افزوده شده و یا بخش‌هایی از آن تغییر کاربری داد تا اینکه به علت جایگزینی با قصر دولماباغچه اهمیت سیاسی خود را از دست داد.
بدین ترتیب قصر توپکاپی از جمله معدود قصرهای مسکونی سلطنتی تاریخ است که طی قرن‌ها توسعه یافته تا به شکل امروزی درآمده است اگرچه بیشترین تغییرات در دوره سلطان سلیمان (۱۵۲۰-۱۵۶۰) ایجاد شده است.

بخش‌های مختلف قصر توپکاپی

ورودی سلطنتی ایاصوفیه

اصلی‌ترین ورودی قصر است که مشرف به خیابان اصلی منتهی به قصر یعنی خیابان «مسه» (امروزه خیابان دیوان یا شورا نامیده می‌شود) است. این خیابان برای رفت و آمد مباشران سلطنتی در دوران بیزانس و بعدها عثمانی بکار میرفته و به مسجد ایاصوفیه و مقبره سلطان احمد سوم نیز متصل است. این ورودی باشکوه و زیبا در ترکی «سلطانات کاپیسی» خوانده شده و به حیاط اول منتهی می‌شود. هر چهار صحن این قصر به یکدیگر متصل‌اند که حیاط چهارمی به عنوان حیاط خصوصی و حرم سلطان مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

سرای توپکاپی

صحن یا حیاط اول ایاصوفیه (آلای میدانی)

صحنی احاطه شده با دیوارهای بلند که حرمسرا را پوشش می‌دهد و به عنوان پارک یا محوطه قصر ساخته شده بود. این حیاط بزرگترین صحن قصر نیز محسوب می‌شود.

ورودی بزرگ سلام یا باب السلام

این ورودی که به دروازه‌ی میانی نیز معروف است به صحن دوم منتهی شده و دارای دو برج کنگره دار در دو سمت ورودی است. تاریخ ساخت این ورودی البته چندان مشخص نیست چراکه سبک معماری این ورودی هم چندان شباهتی به معماری عثمانی ندارد.
گفتنی است تنها سلطان عثمانی اجازه ورود به اسب از طریق این دروازه را داشته و بقیه باید پیاده وارد می‌شدند.

صحن دوم ایاصوفیه

صحن دوم در پشت ورودی «باب السلام» قرار دارد که به میدان دیوان یا شورا معروف است که پارکی پر از طاووس و غزال هم در آن وجود دارد. این صحن برای گردهمایی کارکنان قصر و ندیمان پادشاه مورد استفاده قرار می‌گرفته است.
این صحن در سال ۱۴۶۵ بنا شده و بعدها در دوره حکومت سلطان «سلیمان اول» تکمیل و زیباسازی شده است.  بیمارستان سلطنتی، نانوایی، اقامتگاه سربازان، استطبل اسب‌ها، حرم سلطنتی و مجلس شورا و همینطور آشپزخانه،اطراف این صحن را احاطه کرده اند. شاه عثمانی از این حیاط برای حکمرانی و صدور دستورات قضایی و همینطور دیدارهای رسمی استفاده می‌نموده است.
از دیگر دیدنی‌های این قصر تاریخی می‌توان به کالسکه‌های سلطنتی، آشپزخانه، ظروف چینی منقش، استطبل سلطنتی، خوابگاه خدمتکاران، ساختمان شورای سلطنتی، برج عدالت، خزانه سلطنتی، مجموعه سلاح‌ها، دروازه «باب السعادت»، گالری مینیاتوری و پرتره‌های سلطنتی، کتابخانه، مسجد و ... اشاره نمود.

همینطور می‌توانید آثاری چون لباس و شمشیرهای منسوب به پیامبر اسلام و نیز بسیاری از آثار ادبی و هنری ایران را در محل موزه این قصر مشاهده کنید.
 

ساعات بازدید: 
مابین نوامبر تا 15 آوریل: ساعت 9 صبح الی 16:45 --- از 15آوریل تا اول نوامبر: 9 صبح تا 18:45 --- بازدید در همه روزها به جز سه شنبه ها امکان پذیر است.
هزینه ورودیه: 
40TL
نام های دیگر: 
باب همایون
topkapi palace

افزودن دیدگاه جدید